Pyłek pszczeli i bogactwo witamin
Małe kuleczki najczęściej o barwie koloru żółtego, jasno brązowego. Pyłek kwiatowy pszczeli to jeden z najlepszych źródeł składników odżywczych. Pyłek pszczeli zawiera 6-7 razy więcej aminokwasów niż wołowina, jaja czy sery.



Dlaczego warto przyjmować?

Ponieważ zawiera wszystkie niezbędna składniki i minerały do utrzymania prawidłowego i zdrowego organizmu. Naturalny suplement, który sprawdzi się u osób,które potrzebują dużej dawki witamin.
Każda osoba inaczej reaguje , u każdego inaczej się wchłania,dlatego nasza dawka powinna być indywidualna. Można ją stopniowo zwiększać jak i również zmniejszać.


Pyłek pszczeli bogaty w swym składzie zawiera:

1. Aminokwasy.

2. Związki fenolowe.

3. Kwasy tłuszczowe.

4. Lipidy.

5. Enzymy i koenzymy.

6. Witaminy (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K, H).

7. Biopierwiastki.

8. Węglowodany.

9. Komplet 22 aminokwasów.



Jeżeli jesteśmy na diecie,spokojnie a nawet dobrze jest przyjmować pyłek, dlatego że pomaga również w walce z nadwagą,dodatkowo uzupełni wartości, z których zrezygnowaliśmy, co ureguluje dostarczanie składników zapotrzebowania dziennego.
Warto pamiętać,że jeżeli jesteśmy uczuleni na produkty pochodzenia pszczelego, niestety pyłek musi iść w odstawkę.

Wskazania do stosowania

Nadwaga i niedowaga
Zawarta fenyloalanina reguluje ośrodek głodu w mózgu, osoby z niedowagą odczuwają przeciwne działanie

Obniża poziom "złego" cholesterolu
Ważna kwestia w przypadku osób z nadmiarem jego.

Anemia
Zwiększa ilość czerwonych krwinek, dodatkowo wzbogaca o cenne żelazo, które przy anemii obowiązkowo powinno się dostarczyć i zwiększyć ilość.

Na odporność
Zdecydowanie przy niskiej odporności, utracie sił przywraca witalność!

Poprawia krążenie, wzmacnia naczynia krwionośne
Polecany osobom uprawiającym sport.

Trądzik
Coś dla osób z tendencją do trądziku, ponieważ ma właściwości naturalnego antybiotyku,który pomaga regenerować przyczyny.

Problemy z płodnością
Stymuluje owulację, poprawia spermatogenezę u mężczyzn.

Ochrania wątrobę
Dzięki właściwościom detoksykacyjnym


Porady

Osoby,które nie jadają mięsa powinny wprowadzić do swojej diety pyłek, ze względy na białko, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Zdrowie,zdrowie i jeszcze raz zdrowie!

Wspaniała alternatywa dla chcących wzmocnić cały organizm.

Sposób przyjmowania:
2 łyżeczki pyłku zalać zagotowaną, ostudzoną wodą(80 %) absolutnie nie wrzątkiem, ponieważ ulegnie zniszczeniu cennych wartości.

Zamieszać i pić 1-2 razy dziennie
Można dodawać do wszelkich jogurtów, owoców, płatków

Pyłek można spożywać stale w dawce ok 20 g dziennie.
Wszelkie kuracje należy rozpoczynać od małych dawek.


Maseczka na twarz

2 łyżki stołowe pyłku pszczelego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka oleju kokosowego

Olej kokosowy naturalnie rozpuścić,dodać do niego pyłek oraz łyżeczkę miodu. Składniki połączyć i odstawić na 10 minut. Nanieść maskę na skórę twarzy wklepując. Następnie trzymać przez 15 minut. Po upływie czasu zmyć letnią wodą.

Maseczka oczyści i wygładzi cerę, doda naturalnego kolorytu. Wykazuję również działanie przeciwbakteryjne,dlatego warto jej używać aby skóra została pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń wynikających z czynników zewnętrznych.

 
Autor: Kamila Karmowska - Doradca ds. zdrowia i dermokosmetyki
Wszelkie prawa zastrzeżone przez Beauty Guide 2010 (c)