Stres a dieta
Stres a dietaStres. Poj?cie wszystkim doskonale znane. Zdajemy sobie spraw?, ?e istnieje mnóstwo sposobów na odstresowanie si? – sport, medytacje, spacer, sen itd. Warto zapami?ta?, ?e nasza dieta równie? wp?ywa na poziom naszego zestresowania. Jaki zwi?zek ze stresem ma to, co jemy? Zapytali?my o to dietetyczk? Ann? Ch?ci?sk? z Lekkiej Linii.



Czy dieta mo?e wp?ywa? na wzrost poziomu stresu?
Oczywi?cie to, co jemy nie pozostaje bez wp?ywu na nasze samopoczucie. Zw?aszcza w okresie wzmo?onego stresu powinni?my zwróci? szczególn? uwag? na to, co pojawia si? na talerzu. Cz?sto w wyniku naszego zachowania tworzy si? b??dne ko?o. Stresujemy si?, wi?c próbujemy odreagowa? zajadaj?c si? niezdrowymi przek?skami, co z kolei pogarsza nasze samopoczucie.
Jakie potrawy mog? by? "stresuj?ce" i dlaczego?
Stres to stan, w którym organizm wydziela w nadmiarze dwie substancje: adrenalin? i kortyzol. Wysoki poziom pierwszej z nich ?wiadczy o przygotowaniu organizmu do wzmo?onego wysi?ku. W momencie, gdy stres opada - poziom adrenaliny obni?a si?, natomiast st??enie kortyzolu oraz insuliny nadal jest podwy?szone. Skutkiem takiej reakcji b?dzie zwi?kszony apetyt na produkty wysoko-w?glowodanowe oraz wysokot?uszczowe. Takie posi?ki niew?a?ciwie od?ywiaj? mózg, poniewa? nie dostarczaj? mu wszystkich niezb?dnych do prawid?owego funkcjonowania sk?adników od?ywczych.
Przede wszystkim nale?y unika? produktów, które podnosz? ilo?? hormonów stresu. Zaliczamy do nich potrawy sma?one, wysoko przetworzone z du?? ilo?ci? konserwantów, jak równie? mocn? kaw?, herbat? czy alkohol. Je?li produkty te spo?ywamy w nadmiarze jeste?my stale pobudzeni, a wi?c i zestresowani.
Co w takim razie je?? na odstresowanie?
Do produktów obni?aj?cych poziom stresu mo?emy zaliczy? warzywa, owoce, kie?ki zbó? oraz zio?a – tymianek, majeranek, bazylia, lubczyk. Aby zmniejszy? apetyt na niezdrowe potrawy nale?y zmieni? sposób ?ywienia na bardziej racjonalny. Lekkostrawna dieta z przewag? produktów alkalizuj?cych (owoców, warzyw) sprzyja t?umieniu emocji.
Istnieje teoria, ?e jedzenie mi?sa powoduje rozdra?nienie. Czy to prawda?
Nadmierne spo?ycie mi?sa rzeczywi?cie mo?e wp?ywa? negatywnie na nasze samopoczucie. Mi?so nale?y do tych produktów, które silnie zakwaszaj? organizm, co u wielu osób mo?e powodowa? rozdra?nienie. Powinni?my wi?c ogranicza? jego spo?ycie na rzecz produktów bia?kowych pochodzenia ro?linnego, takich jak soja czy inne warzywa str?czkowe.
Czasami, mimo ?e czujemy g?ód, ze stresu nie mo?emy nic prze?kn??. Jak radzie sobie w takich sytuacjach? Zmusza? si??
Nawet, gdy stres jest tak silny, ?e odbiera nam apetyt powinni?my zadba? o regularne posi?ki oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. W takiej sytuacji warto si?ga? po ma?e, lekkostrawne przek?ski, które nie obci??aj? ?o??dka a pomog? nam utrzyma? sta?y poziom cukru we krwi.
Mi?so nale?y do tych produktów, które silnie zakwaszaj? organizm, co u wielu osób mo?e powodowa? rozdra?nienie.
Je?li nie zjemy nic, czyli nie dostarczymy do organizmu niezb?dnej porcji energii, mog? pojawi? si? zawroty g?owy, rozdra?nienie oraz brak koncentracji, które utrudni? nam prawid?owe funkcjonowanie. Pami?tajmy, ?e zw?aszcza w okresie wzmo?onego stresu nale?y szczególnie dba? o prawid?owe od?ywianie, poniewa? wtedy ?atwiej jest upora? si? z emocjami.
Anna Ch?ci?ska prowadzi poradni? dietetyczn? Lekka Linia, gabinety: Wroc?aw, Opole, Olesno